Как да се грижим за пчелите през Октомври – през този

...
Как да се грижим за пчелите през Октомври – през този
Коментари Харесай

Как да се грижим за пчелите през Октомври – полезни съвети

Как да се грижим за пчелите през Октомври  – през този есенен месец температурите (особено нощните) внезапно спадат. Почти към този момент няма никаква паша в природата и нашите старания са ориентирани към зазимяване на пчелните фамилии .

През месец Октомври имаме 3 значими действия, които да създадем на пчелина – допълнение на зимните ресурси от храна (ако има нужда), отнасяне на пчелите за вароатоза и окончателното зазимяване на пчелните фамилии . Също по този начин е значимо да предпазим пчелите от възможни обири и да сложим мишепредпазителите на прелките.

Фенологичен календар

През  месец Октомври  температурите стартират да понижават. Понякога са към момента много високи, само че като цяло към този момент си проличава, че наближава зимата. Нормата на преваляванията е сред 40 и 60 литра на квадратен метър. Сутрин е много хладно и пчелите към този момент доста по-рядко изхвърчат в търсене на някакъв прашец и нектар.

През месец Октомври зацъфтяват или не престават да цъфтят астри, мразовец, синя жлъчка (цикория), бръшлян, земна ябълка, бодлива метличина, мента, бабини зъби и други

Работа на пчеларя през есента

През този месец се излюпва последното пило. Поради захлаждането и ограничавания приток на нектар и прашец, пчелните майки приключват яйцеснасянето. Пчелите приготвят гнездото за зимуване, като придвижват меда от крайните пити по-навътре в празните килийки, освободени от последното пило. Върху тези празни килийки ще образуват зимното кълбо. Често през този месец пчелите образуват зимно кълбо.

Нашите съществени задания през месец Октомври се свеждат до няколко неща:

  • Допълване на зимните ресурси от храна
  • Третиране на пчелите за вароатоза посредством накапване с оксалова киселина
  • Окончателното зазимяване на пчелните фамилии
  • Стесняване на прелките и слагане на мишепредпазителите

Нека в този момент да забележим по-детайлно главните неща за това по какъв начин да се грижим за пчелите през октомври :

Допълване на зимните ресурси от храна

Снимка: bgfermer.bg

В взаимозависимост от положените от нас грижи за пчелите през септември , в този момент би трябвало да преценим дали нашите пчелни фамилии имат потребност от още хранителен ресурс за зимата. Ако сме обезпечили задоволително зимни ресурси през септември (под формата на мед или захарен сироп ), следва повече да не мислим за това.

Но в случай че през септември нашите пчелни фамилии са отгледали много пило, което след излюпването си е оставило голям брой празни килийки, то следва да създадем поддържане през октомври.

За задачата, през този месец можем да дадем течен мед от нашите ресурси (ако имаме такива) или инвертиран сироп . И двата продукта не изтощават организма на пчелите, т.е. те нямат потребност от спомагателна преправка по инвертирането им. Просто пчелите придвижват тези новопостъпили ресурси в килийките и ги натрупат към този момент като ресурс за зимата.

Колко инвертиран сироп (мед) да осигурим на пчелите за зимата? Преди самото дозапасяване с мед или инвертиран сироп, ние би трябвало да стесним гнездото на толкоз рамки, колкото пчелите покриват компактно. Дори някой пчелари практикуват отнемането на още една рамка, т.е. вършат супер свиване.

Следва подхранването (дозапасяването), като се стремим всички крайни пити да са напълно запълнени и запечатани. А питите в средата да бъдат с доста огромен меден венец, заемащ 2/3 от самата пита. Внимаваме единствено да не създадем по този начин, че да напълним всички свободни килийки с нектар. Защото по този метод пчелите ще зимуват извънредно мъчно.

На междурамие пчели оставяме по 2 – 2,5 кг мед. Този мед би трябвало да бъде първокачествен – нектарен или от добре модифициран през летните месеци захарен сироп . И нещо доста значимо – медът за зимата би трябвало да бъде най-вече запечатан в питите. Добре е да имаме 1-2 пити с пъстър прашец , които слагаме от към по-топлата вътрешна страна. Най-добре е този прашец да бъде също запечатан.

Третиране на пчелите за вароатоза посредством накапване с оксалова киселина

През месец октомври и според от времето, би трябвало да третираме нашите пчелни фамилии срещу вароатоза . Това става посредством накапване с оксалова киселина , а също по този начин и посредством изпаряване на оксалова киселина . Ако месеца е по-топъл и към момента има пило, ще би трябвало да изчакаме с тази процедура през ноември. Нека в този момент да забележим по какъв начин да третираме пчелите посредством накапване с оксалова киселина ?

Рецептата за оскаловата киселина за есенно отнасяне е 35 г оксалова киселина, 900 мл вода и 100 грама захар . А дозата за накапване на едно пчелно семейство е 5-6 мл на междурамие . Тоест, в случай че имаме семейство на 8 междурамия, би трябвало да накапем благодарение на спринцовка към 40-50 мл. Трябва да съблюдаваме правилото, че това отнасяне посредством накапване се прави единствено един път годишно.

Самият разтвор вършим по следния метод. Първо слагаме водата, а в нея прибавяме поредно киселината и захарта. Разбъркваме хубаво и би трябвало да получим транспарантен разтвор. Ако получим разтвор с по-бял и компактен (мътен) цвят, би трябвало да сменим водата (трапезната минерална вода е подобаваща за тази цел). Работим с защитни очила, маска и ръкавици, тъй като това въпреки всичко е киселина. Накапваме в междурамията, непосредствено върху пчелите , когато температура на околната среда е по-висока от 0º С.

Можем да третираме с оксалова киселина и посредством изпаряване , благодарение на изпарител. Дозата е 2-3 г оксалова киселина на семейство . Изпарителят не би трябвало да е меден, а от алуминий или стомана. Пак се прави при липса на пило и единствено един път през есента. Не забравяме за защитните ограничения – очила, маска, ръкавици!

Окончателното зазимяване на пчелните фамилии

Най-често вършим окончателното зазимяване на пчелните фамилии през Октомври. За задачата, стесняваме гнездата на фамилиите, като оставяме в тях единствено толкоз пити, колкото пчелите покриват компактно. Излишните пити слагаме зад преградната дъска, с цел да може пчелите да си пренесат меда при тях. Или ги пренасяме в склада. При състояние, че сме стеснили добре през Септември, в този момент няма потребност да пипаме повече. По предписание, стеснените пчелни фамилии зимуват по-добре.

Крайните пити би трябвало да са напълно цялостни със запечатан мед, а в средата оставяме тези пити, които имат най-отдолу свободни килийки. Там пчелите ще образуват своето зимно кълбо. Всички междинни пити тябва да са с огромен меден венец. Също по този начин, стесняваме входовете (ако не сме го създали досега), като оставяме по 5-6 см отвор, само че според от силата на фамилията. Поставяме мишепредпазителите на прелките.

По-слабите фамилии би трябвало да центрираме в средата на кошера, като от двете му страни слагаме преградни дъски и затоплящи материали (стиропор, фибран, плява, велпапе). Също по този начин е значимо да сложим затоплящи материали над гнездото (над таванката), с цел да може топлината да се задържа по-дълго. Така ще има по-малко влага. При мощните фамилии се поставят затоплящи материали единствено над гнездото. Отстрани се поставя единствено преградна дъска.

Излишните пити съхраняваме в склада за пролетта, а старите и черни пити бракуваме и претопяваме. Обръщаме входовете на юг или югоизток, с цел да са непокътнати пчелите от нахлуването на студените северни ветрове и да се огряват по-добре от слънчевите лъчи. По този метод пчелите ще се облитат по-често, което е доста значимо през зимата. Осигуряваме спокойното зимуване на пчелните фамилии , като ограждаме кошерите срещу влизането на животни и повече не ги безпокоим.

Пожелаваме Ви всички пчелни фамилии да иззимуват сполучливо!

Как да подобрим живота на пчелите – потребни препоръки

Как да подобрим живота на пчелите – всеки пчелар се стреми да извади доста мед от своите пчелни фамилии. Също по този начин част от пчеларите добиват и другите пчелни артикули – прашец, пчелно млечице, восък, прополис, пчелна отрова. Но с цел да получим всичките тези артикули и то в по-голямо количество, то ние като пчелари би трябвало да…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР